17. juni 2018 Steinar Bagn IL 0
Saken oppdateres
Arbeidet med idrettsanleggene på Fossvang er kommet godt igang. Om det går etter fremdriftplanen blir kunstgresset lagt i september. Kunstgressdekket vil bli 50 mm høyt med innfyll av granulat og sand. Etter anbudsprosessen ble Proturf AS valgt som leverandør.
Når det gjelder granulat så er det mange meninger om det. Plast generelt og mikroplast spesielt er noe vi ikke vil ha ut i elver og vassdrag. Plast er i utgangspunktet noe som ikke skal ut i naturen, enten kilden er bilen, landbruket, butikken eller fra kunstgressbanen. Granulatet i kunstgressbaner kan være av flere typer, men den mest brukte er SBR (gjenbrukte bildekk som males opp) Det brukes for å sikre god demping i banen. Dette reduserer risikoen for skader og gir et godt underlag å spille på. Innfyllet i kunstgressbaner er altså gjenbruk av mine og dine dekk etter at vi har slitt dem ut.
I prosessen med kunstgressbaner er det noen enkle retningslinjer vi har måttet forholde oss til:For å være spillemiddelberettiget skal kunstgressbaner i dag bygges etter Kunstgressboka utgitt av Kulturdepartementet. (link nederst i saken) Veilederen omhandler tekniske spesifikasjoner, henvisninger og anbudsbeskrivelser som byggherre og den valgte entreprenør må forholde seg til. Kunstgressbaner består av en syntetisk «gressmatte» med innfyllsmasse som får gresset til å stå oppreist og hindrer at det knekker. Konstruksjonen av kunstgressbanen sammen med fyllet skal også gi passe demping og grep, blant annet for å unngå at brukerne skades og for å gi optimal ballsprett.
For Bagn Idrettslag betyr det enkelt:– Vi må ha noe som er godkjent– Det må kunne gi spillemidler- Det må være anbefalt av NFF/andre klubber– Vi kan ikke/har ikke mulighet til å ta risiko ved å teste ut nye produkter– Vi velger så miljøvennlig som praktisk og økonomisk mulig– Vi skal oppfylle alle krav fra NFF, miljødirektoratet og andre– Leverandørene må kunne gi funksjonsgaranti i minimum 10 år– Det må være noen som vil bygge banen til en fornuftig prisVi har sett på flere alternativer når det gjelder banedekke og her er en kort vurdering av noen av dem.
Kunstgress uten innfyll:Dobbel pris og ikke godkjent når vi la ut banen på anbud. Svært få eller ingen referanseanlegg. Vi har pt ikke informasjon om noen 11er bane i Norge med dette. Det er mange som sier at dette er fremtidens kunstgress, men vi har ikke råd til å teste ut dette. Det får større aktører ta seg av. Kunstgress med sand og granulat koster fra 200-230 kr/m2 + mva ferdig lagt, men et kunstgress uten ifyll koster fra 380-450kr/m2 + mva. Sistnevnte inkluderer da støtdempingssjikt (gummipad) under kunstgressdekker for å oppnå god nok støtdemping. Dobbel pris for Bagn IL utgjør en merkostnad på ca 2,4 millioner+mva. Det er penger vi ikke har.Kunstgress med Cellulose:På testbasis, ingen vi kjenner til som legger dette.Kunstgress med kork:Er et alternativ, koster mer, litt sprikende tilbakemeldinger. Er begrenset med kork, rapportert noe støvproblematikk og må etterfylles relativt ofte. Flere har brukt dette: Seljord, Raufoss og en bane i Fredrikstad. Utfordring kan være at det flyter utover når det er mye nedbør. Vi ville fått relativt mye høyere driftsutgifter da det må etterfylles kork ofte.
Hvorfor ikke gressbane?En gressbane har betydelig kortere brukstid i året enn en kunstgressbane. Vi ønsker ikke å bruke «banen er stengt» skiltene på hovedbanen.Anleggskostnadene er ikke så forskjellige for en gressbane og en kunstgressbane, men spillemidlene favoriserer kunstgressbanenDet finnes utmerkede gressbaner både i Aurdal, Etnedal, Begnadalen, Nes og i Hedalen. Sør-Valdres trenger en kunstgressbane som kan avlaste tidlig på sesongen og på høsten.På Fossvang vil det fortsatt bli gressbaner, det skal bygges 2 femmerbaner i gress og en 7er bane i gress. Den gamle gressbanen ble tatt av og blir lagt ut igjen mot elva.
Så hva er de planlagte tiltakene på Fossvang for å unngå granulat på avveie?– Heving av området over flomsikkert nivå (dvs 200 års flom)
– Det blir naturlig drenering i steinmassene, dvs ingen overvannskummer som tar med seg granulatet ut i elva eller renseanlegget– Vi skal ikke brøyte hovedbanen,- vinterbrøyting er den største kilden til granulat på avveie. Vi anser Valdres storhall og Etnedalshallen samt ny idrettshall som svært gode alternativer i vintersesongen– Det blir gjerde rundt banen med «børstestasjoner mm»– Vi jobber med muligheten for å få satt opp tett mur nederst på deler av banen– Innfyllet skal være miljøvennlig og banedekket skal kunne resirkuleres ved endt levetid (opp mot 15 år)– Det må være rutiner og holdninger for spillere og andre som gjør at granulatet holder seg der det skal være. Det er best for miljøet og bra for økonomienBagn Idrettslag ønsker å tilby et godt anlegg som skal være miljøvennlig, driftsvennlig, lett tilgjengelig og med lave drifts/bruksutgifter. Så langt er Fossvang et miljøprosjekt som har spart betydelige km med ved å sikre kort transport og lagring av steinmasser. Vi får benyttet overskuddsmasser fra tunellen med kort transport.
Hadde det vi hatt et reellt alternativ til granulat som vi faktisk kan finansiere og forsvare å bruke så hadde vi lagt det. Dessverre finnes det nå ingen alternativer som gir tilfredstillende økonomi og sluttresultat. Kunstgressbanene er et av de første idrettsanleggene i Sør-Aurdal som bygges uten noe kommunalt bidrag/støtte. Vi vil gjøre alle de tiltak som er mulig for å sikre at granulatet holder seg der det skal være, – på banen. På Fossvang har vi alle muligheter til å tilpasse anlegget slik at minst mulig granulat kommer utenfor der det skal være. Ja du vil få med deg granulat i sko og på klær, men kast det da ikke i do eller lignende.Vi vil fylle alle krav som stilles til slike baner, både fra miljødirektoratet, Norges fotballforbund, reguleringsplanen. Det kommer nye krav fra 2019 som vi også tilpasser oss. Vi er trygge på at dette blir en av de mer miljøvennlige banene.
Vi tar gjerne en prat om miljø og hvilke tiltak vi kan gjøre for å være et så miljøvennlig idrettslag som mulig. Saken vil bli oppdatert. Vi deler den også på vår facebookside og tar gjerne innspill og spørsmål. PS den største kilden til mikroplast er bilkjøring så et godt miljøtiltak er å kjøre mindre med bil, traktor, atv, moped osv.
Det finnes veldig mye informasjon om temaet, her har vi lagt inn noen
Kartlegging av håndtering av granulat på kunstgressbaner – Rapport Rambøll 2017Tiltak for å redusere spredning av gummigranulater fra kunstgressbaner – Miljødirektoratet Januar 2018www.godeidrettsanlegg.no
27. desember 2024 0
6. september 2024 0