• Begnadalen.no
  • Hedalen.no
  • Mitt Sør-Aurdal
  • Sør-Aurdal Kommune
  • Hjem
  • Om Bagn.no
    • Tips og Nyheter du ønsker lagt ut?
    • Vannføring Begna
    • Webkamera
    • Gamle sider
    • Severdigheter
      • Turer
        • Sykkelturer
        • Fotturer
          • Makalaus 1099 moh
          • Kristiansmokollen
          • Fønhusstien
  • Foreninger
    • Bagn Idrettslag
      • Om Bagn IL
        • Styret i Bagn IL 2022
          • Årsmøtedokumenter
          • Vedtekter for Bagn idrettslag
        • Medlemskap
        • Innmelding Bagn Idrettslag
        • Klubbartikler
        • Fossvangområdet
          • Innsamlingen
            • Andelsoversikt Idrettshallen
      • Ski
        • Skisesongen 2019
      • Innmelding Bagn idrettslag
      • Kongsvegrittet – terrengsykkelritt
        • Sykkel
      • Tur og Trim
      • SA-posten
      • Sider Bagn Idrettslag
    • Bagn Røde Kors
    • Bagn Vel
    • Hellebuklia Løypelag
    • Makalaus løypelag
    • Bangsmoen Husflidsutsalg
  • Bruktmarked

Bryggeriet Små Vesen i gang i Aurdal

4. mai 2015 Anne Kultur, Næring 0


ØlbryggingDet boblar og brusar i det nyoppattstarta bryggeriet Små Vesen i Valdres, nærare bestemt i Aurdal. Etter nesten to år med førebuingar og oppbyggjing av bryggeriet, er det no klart for storproduksjon i det gamle fjøset på Anmarkrud gard.

Kristian Peter Belsheim, opprinneleg frå Vang og ivrig heimebryggar, er tilsett som dagleg leiar og bryggerisjef i bryggeriet. «Då me fekk vite at Kristian var lysten på å flytte heimatt frå Oslo til Valdres og såleis ute etter jobb, var vegen kort for å høyre om han ville leie dagleg drift i bryggeriet», seier Espen Blåfjelldal frå Bagn. Han har drive bryggeri før, og veit det krev mykje arbeid og merksemd. Knut Kulhuset frå Aurdal har leia mesteparten av oppbyggingsarbeidet kring det nye bryggeriet, og er stolt av korleis det no framstår. «Det har vore særs mykje jobb, og eg har hatt mykje hjelp frå andre folk og bedrifter i bygda. Det er godt å sjå at alle timane og alt slitet no endeleg kan resultere i at me produserer øl i bryggeriet», seier Kulhuset.

Mykje av bryggeriutstyret er henta frå det tidlegare bryggeriet Små Vesen i Bagn, der Espen dreiv ølbrygging for nokre år sidan. «Det er ikkje mykje å kjenne att frå den tida», fortel han. «Her på garden Anmarkrud har me bygd om ein gamal driftsbygning kun for bryggeriformål. Vatn, avløp, straum, ventilasjon er lagt opp for å drive bryggeri, og for å kunne ekspandere produksjonen framover.»  Ølbrygging2

Karane er alt i gang med brygginga, og har allereie sett eit par prøvebrygg på tankane. I desse dagar fullførast tappelinja, slik at ferdig modna øl kan tappast på flaske. Om alt går som det skal med gjæring, bevillingar og godkjenningar vonar dei å ha øl i butikkhyller i Valdres før sumaren.

«Hovuddistribusjonen vår vil vere i Valdres», fortel Belsheim. «Me veit at valdrisane set stor pris på godt øl, og i sesongane flaumar det over av turistar og hyttefolk her i dalen». I Valdres finst like mange hytter som fastbuande, så her burde moglegheitene vere store for godt sal lokalt.

I dag kan bryggeriet produsere 1000 liter øl per brygging, og har gjæringstankar på tilsaman 4000 liter tilgjengeleg. Men planane om fleire og større tankar er allereie der. «Vi ynskjer å vere eit profesjonelt bryggeri i Valdres, større enn dei fleste mikrobryggeria som etablerer seg rundt omkring i Noreg for tida», fortel Belsheim. «Me har nok av konkurrentar, det å starte opp produksjon av øl er ikkje lenger så nisjeprega som det var for berre nokre få år sidan», fortel han.

Og karane har også lagt planar for aktivitetar ved sidan brygginga. «Me håpar at me etter kvart kan opne for arrangement og selskap. I tillegg til produksjons- og lagerlokale har me laga til stort og flott serveringslokale», fortel Kulhuset. «Ved langbordet kan ein betrakte gjæringstankar, tappelinje og utsyn både oppover og nedover i Valdres. Me har også bygd ein stor og flott veranda, så her skal det vonleg verte mogleg med utepils i sola», fortel han.

Om ølet får plass i butikkhyllene i Valdres, er karane klare for å levere øl frå juni. «Dei fyrste slaga vil vere ein versjon av pale ale, samt eit kveiteøl», fortel Belsheim. «Dette vert øl på 4,7 prosent, tilpassa sal i butikk. Me vonar å kunne lage meir variert øl etter kvart, og i tillegg levere til vinmonopol og festivalar i Valdres».

Med dagens oppsett satsar bryggeriet på å produsere ca 20 000 liter i 2015. Medan målsetnaden er på heile 100 000 liter innan eit par år. «Fyrst og fremst skal me brygge godt øl, og me skal ha ein stabil smak og kvalitet», seier Belsheim, «og har me godt øl som fell i smak vil me sjølvsagt produsere så mykje me kan av det», avsluttar han.

Foto: Cathrine Dokken


Program 17. mai 2015 Med speiderne på orreleik

Skriv et svar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Relaterte artikler
  • Årsmøte Bagn Idrettslag
    Årsmøte Bagn Idrettslag

    14. mars 2023 0

  • Det 36.Kongsvegløpet i mål
    Det 36.Kongsvegløpet i mål

    12. mars 2023 0


Kommende hendelser

  • tir
    21
    mar
    2023

    Årsmøte Bagn Idrettslag

    19:00Fossvang
  • søn
    26
    mar
    2023

    Sparebank1VM Skistafett

    10:00Leirskogen
  • lør
    01
    apr
    2023

    KINO: Dancing Queen (6 år)

    17:00Sør-Aurdalshallen
  • lør
    01
    apr
    2023

    KINO: Dungeons & Dragons (12 år)

    19:00Sør-Aurdalshallen
  • fre
    23
    jun
    2023

    St. Hans på Fossvang?

    20:00Fossvang
Vis alle hendelser
Bagn - Valdrestunet: Valdrestunet Bagn - Ølnessæter: Ølneseter
Copyright 2022 Bagn.no / All rights reserved - post@bagnil.no for innlegg