22. mai 2015 Anne Kultur, Lag og foreninger 0
Lørdag 23. mai kl. 11.00 ønskes alle velkommen til åpning av «Ruggstien». Offisiell åpning foretas av lederen i DNT Ringerike.
Etter åpningen blir det felles tur opp til minneplaten til Rugg. Oppe ved minneplata blir det opplesing fra Mikkjel Fønhus sin bok om hvordan Rugg falt for jegerens kule for 107 år siden.
Mikkjel Fønhus prosjektet ordnet sist høst skilting og oppslag ved stien, og Ringerike Turistforening og lokal ildsjel har i vår ryddet stien og gjort klart til åpningen.
Etter turen er det mulighet for å se på kunstutstilling, og kjøp av kaffe og kaker på Skrukkefyllhaugen, litt lengre inn i Vassfaret.
Arrangementet er et samarbeid mellom Mikkjel Fønhus forening, DNT Ringerike, og Vassfaropplevelser.
(For å komme dit må du ta av fylkesveg 243 i Hedalen mot Vassfaret. Etter å ha passert selvbetjeningsbom på Vassfarvegen, følg denne innover til Storebekk, ca 6 km fra bommen.)
—————————————-
Slagbjørnen Rugg, 1919 –
Det var den 13. mai 1908 at Steinar Steinarsen Ormerud felte den største bjørnen som noen gang er blitt skutt i Vassfaret. Bjørnen ble felt i skoggrensen øverst i Storbekkseilen utenfor Hestehøgda, altså på Hedalssiden av Vassfaret. Det var etter den lengste bjørnejakten i Norgeshistorie som kjempebjørnen ble felt, totalt 7 uker i strekk ble det jaktet på den, og på det meste var 28 mann med på jaget. Det var denne bjørnen som Mikkjel Fønhus ble inspirert av og som ble hovedpersonen i en av hans aller største villmarksbøker, Fortellingen om Slagbjørnen Rugg, i boka som heter Der villmarka suser. Det var også først i og med utgivelsen av boka Der villmarken suser (1919) at bjørnen fikk navnet Rugg, altså 11 år etter at den var død. Om det var Rugg som skamfærte gjetergutten Johan Sagadalen så mye at han døde noen uker senere er høyst usikkert, selv om mange mener det, og Fønhus omtaler i litterærform at det var Rugg som tok livet at Sagadalen. Men ved det stedet som Johan ble skamfært bjørn ble det funnet spor av en liten bjørn, når en tar dette i betraktning så kan det umulig ha vært Rugg, etter hans død ble det nemlig konstatert at Rugg nesten var en halv meter mellom ørene, og det er ingen liten bjørn!
Den 13. mai 1998, altså 90 år etter dens død, ble det avduket et minnesmerke over Rugg ved fallplassen hans øverst i Storbekkseilen.
Minneplaten ble satt opp av Sør-Aurdal historielag, etter initiativ fra vassfarpatrioten og RT-medlem Kjetil Sudgarden. (Kilde: nettsiden til DNT Ringerike)
27. desember 2024 0
6. september 2024 0