I 2004 så et nytt turtilbud dagens lys i Valdres. Ideen fikk soknepresten i Vestre Slidre på veg til Santiago de Compostela. Hun drømte om en pilegrimsveg gjennom Valdres. En pilgrimsveg med middelalderkirker som perler på en snor. Mange i Valdres ville lage vegen sammen. Arbeidet startet i 2004.
Et viktig pilegrimsmål i middelalderen var St. Thomas-kirken på Filefjell, dit vår veg går fra Hedalen stavkirke.
Vegen går gjennom fire kommuner. Den passerer fem stavkirker, fire olavsminner, tre middelaldersteinkirker, samt nyere kirker og kulturminner. Du må gå på stier, skogsbilveger og bygdeveger i flott natur og vakre kulturlandskap.
Pilegrimsvegen er merket med eget symbol og skilt. Det skal være lett å finne fram. Overnattingstilbud fra gapahuk, lavo, fjøs og småhytter til utleiehytter, pensjonat og hotell.
For å gi et innblikk i turen har jeg klippet inn dagsmarsjene fra den organiserte turen:
Dag 1: Frammøte på Ildjarntunet ved Hedalen stavkirke om kvelden.
Dag 2: Tidlig start fra Hedalen stavkirke. Langs gamle Kongevegen over Graslihøgda til Urdevassetra og Valdreshaugen, vassing over Muggedøla, over Øyvasshøgda til Smørhølet og Timannsbrua ca. 20 km. Sti og skogsveg.
Dag 3: Forbi Hølersetra, Tobakkbrenn og Skar til Reinli stavkirke ca. 15 km. Sti og bygdeveg.
Dag 4: Gjennom Liagrenda til Sundvoll og Aurdal kirke i Nord-Aurdal, langs gamle Valdresbanen til Leira ca. 23 km. Bygdeveg og jernbanetrase.
Dag 5: Forbi Tingnes, der Hellig-Olav kristnet aurdølene, til Fagernes, bratt opp på Fodnesåsen, gjennom Fodnesbygda til Ulnes steinkirke, vestsida av Strandefjorden til Røn i Vestre Slidre ca. 24 km. Gangveg, sti og bygdeveg.
Dag 6: Vestsida av Slidrefjorden til Mo kirkeruin, over Einangsbrua til Tingsteinen, der Hellig-Olav kristnet slidringene, og til middelalderens hovedkirke i Valdres, Slidredomen – Maria-kirken – ca. 12 km. Bygdeveg.
Dag 7: Opp til Einangssteinen, runesteinen i Gardbergfeltet, langs Slidreåsen, ned til Lomen stavkirke, videre til Høre stavkirke i Vang, langs Kongevegen til Hensåsen kirke ca. 28 km. Sti, skogsveg og bygdeveg.
Dag 8: Langs austsida av Vangsmjøsa med gravhauger på Leirhol, Olsholmen, kvernhusa på Vennis, og Leinesanden der Hellig-Olav kristnet vangsgjeldingene, gjennom Kviturda til Øye stavkirke ca. 21 km. Bygdeveg.
Dag 9: Fra Øye kirke opp gjennom Rødalen og over fjellet langs gamle Postvegen, videre langs Otrøvatnet til St. Thomas-kirken, ca 20 km. Sti og stølsveg.
Tips for turen:
Planlegg returen. Det er langt å gå tur-retur, og det går ikke busser hver time. Fram til dag 4 er det begrenset med handlemuligheter om du ikke vil stresse med åpningstider eller gå omveier.
Guideboka for vegen kan kjøpes i bokhandelen (pris kr. 268):
Jahn Børe Jahnsen: ”Pilegrim i Valdres – På ny veg mellom gamle kirker”
Oversikt sendes med 30 overnattingsmuligheter og 10 dagligvareforretninger.
Ønsker du selskap på turen eller noen til å kjøre sekk og kokeapparatet så arrangeres det en fellestur hvert år. I 2010 er denne satt til: 2. – 10. juli 2010, og koster 4.500 kr, inkludert guiding, overnatting, god mat, bagasjefrakt og følgebil.
Opplysninger om turen, kjøp av guideboken (og påmelding til fellesturen 2010 innen 1. juni):
Seniorkonservator Jahn Børe Jahnsen, Valdres Folkemuseum, 2900 Fagernes,
tlf. 61359925, mobil 91817950 epost jahnbore.jahnsen@valdres.museum.no
Guiden er skrevet av: Jørn Damslora
Ølnesæter:
Stavadalen
Valdrestunet: