Mange fant veien til Nissebakken lørdag da den første av to Fønhusdager ble markert. Og ekstra gledelig for arrangøren er det at mange av gjestene kom langveisfra, som f.eks. fra Lillestrøm, Larvik og Trysil.
Forfatterhjemmet til Fønhus med skrivestua i 2.etasje står i all hovedsak slik det var da Fønhus bodde i huset, og veggene er fulle av fotografier og minner. Mange var innom for å føle atmosfæren. Anne Karin Eid husket flere besøk hjemme hos Mikkjel og Margrethe, og spesielt gjorde den utstoppede gaupa i stua dypt inntrykk. Åse Østgård Hagen har god greie på forfatterskapet og livet til Fønhus, og hun delte gjerne med de som ville høre. Hun viste til bokhylla i skrivestua med bøker som Fønhus fikk tilsendt fra andre forfattere. Gråpapiret bøkene var pakket inn i brukte nøysomme Fønhus som bokbind på samme boka. I det Lille museet er mye av utstyret Fønhus brukte på turene sine, utstilt. Ski, sykkel, tursekk, sovepose og mye annet. Mange historier om møter med Fønhus på ski og sykkel ble delt. 17-årige Hans Ola Østby skriver fortellinger og bøker med mye naturskildringer. Han er så inspirert av bl.a. Fønhus at han har tatt turen helt fra Trysil i helga for å få med seg Fønhusdagene.
Bilde øverst: Trygve Langedrag gransker Fønhus’ framkomstmidler, ski og sykkel. Over til høyre: Anne Karin Eid husker spesielt gaupa fra besøk hos Fønhus i barndommen. Til venstre: Åse Østgård Hagen har mye å fortelle om Mikkjel Fønhus.
På tunet serverte Arnbjørg Evjen Fønhus mat etter Fønhus’ smak – stekt flesk med primsaus.
Fønhusspelet ble vist fram på Nissebakken. Det er foreløpig en 20 minutters engasjerende forestilling basert på bl.a. Trollelgen. Vi møter Sjur som forlater gravide Ragna for å dra på Raudalsdansen, der Valdrisen og Hallingen møttes til fest. Ragna og barnet blir i mellomtida drept av bjørn, og tynget av sorg og samvittighetskvaler erklærer Sjur krig mot både bjørn og rovdyra i sin helhet. Dette er starten på det som skal bli en lengre forestilling på sikt. Primus motor Cato Skimten Storengen håper og tror at det blir realisert innen to år, om bare det kan skaffes økonomiske midler til prosjektet.
Lørdagen ble avsluttet med guidet skogstur opp mot ”Kvervilljuvet”. Mange ble med Einar Mosleth i Fønhus’ fotspor. Flotte informasjonstavler langs stien gir turgåere utdrag fra naturskildringene til forfatteren ispedd faktakunnskap om naturen man vandrer i.
Arne Erik Fønhus i Fønhus Forening var godt fornøyd med besøkstallet på Nissebakken, og foreningen fikk flere nye medlemmer denne dagen.
På søndag ble Fønhusdagen kombinert med Vassfardagen på Skrukkefyllhaugen i Vassfaret. Arne Nævra, naturfotograf i NRK, holdt den store forsamlingen i ånde med å fortelle levende om brunbjørnens interessante livssyklus og deretter om kjente bjørner i Vassfaret. Den siste kjente var Deisjøbjørnen, en hannbjørn som streifet rundt i Norge i mange år før den ble skutt i Gausdal i 2008. Etter Nævra fortalte ”Berte” humoristisk om oppveksten og livet på Skrukkefyllhaugen i Vassfaret. Hun var av den oppfatning at ”ekteskap innebar mange sorger, men sølibat ga ingen gleder”, og ga tilhørerne en frodig beskrivelse av bryllupet og ekteskapet med Ola fra Torpa. Hun fortalte videre om livet fram til hun døde i 1950. En beundringsverdig skikkelse.
Olaf Ødegaard ga innblikk i tamreindrifta i området i tillegg til noen ”forholdsvis sanne” historier frå Vassfaret, og Trond Øigarden avsluttet foredragsserien med å fortelle om fossekallen.
Barna hadde aktivitetstilbud parallelt som bl.a. fisking i Skrukkefylla, snekring av fuglekasser, ridning og skyting med pil og bue. Fuglekassene fikk de med seg hjem, og var de innom alle postene vanket det premier i tillegg.
Bildet til vestre: Kristine Arnes og Mari Melgård Vangsnes har laget miniutgaver av Hedda Hytter til fuglene. Til høyre: Agnes Fossholt prøver fiskelykken i Skrukkefylla med far Gunnar.
Med fjellet og Skrukkefylla (vannet) som naturlig ramme, ble Fønhusspelet vist til slutt. Vi gleder oss til Cato Skimten Storengen får økonomi til å realisere fortsettelsen av historien.
Statens Naturoppsyn (SNO) ved Ida Glemminge fra Flå skal ha mye av æren for hele arrangementet sammen med Bjarne Berg som eier Skrukkefyllhaugen. For 3 år siden startet han gjenoppbygging av stedet som da bare var ei pipe og en grop i bakken og som nå er såpass ferdig at han tilbyr stedet for overnattingsgjester. Begge to har en felles målsetting om å få folk ut og gi dem en god natur- og kulturopplevelse i Vassfaret. De anslo grovt antall besøkende til drøyt 500. De kunne ikke si antallet mer nøyaktig, ettersom alt fra parkering, foredrag, aktiviteter til Fønhusspel var aldeles gratis og de dermed ikke hadde noe billettantall å gå ut i fra. I tillegg kommer de ca 100 som spiste frokost på Skrukkefyllhaugen på morgenen etter å ha vært på Bertetur fra Fledda eller Gudbrandstur gjennom natten.
I motsetning til i spelet der det bare ble bråk når Halling og Valdris møttes, så har samarbeidet mellom disse regionene vært svært fruktbart når det gjelder å få opp interessen for Vassfaret.
Bildet over: Ida Glemminge (SNO) og Bjarne Berg har laget et flott arrangement i Vassfaret
27. desember 2024 0
6. september 2024 0