6. mars 2018 Anne Kultur, Kunngjøringer & kurs, Sør Aurdal Historielag 0
Sør-Aurdal Historielag hadde årsmøte på Kroken i Hedalen 1. mars.
Etter at årsmøtesakene var unnagjort, fikk fotoarkivarene Kristine Runshaug og Bettina Walser Garmann fra Valdresmusea slippe til. De har nå skanna og lagt ut på nettet store mengder med historiske bilder. De viste oss noen av de mange mulighetene for å søke på www.digitaltmuseum.no .
Av de mer enn 5 000 historiske bilder i samlingene til Valdresmusea, er de fleste nå lagt ut her.
En stor del, ca. 1 900, kommer fra Sør-Aurdal (Bagn Bygdesamling).
Vi finner f. eks. en rekke bilder fra Gudbrand Brager, journalisten som dekket de fleste begivenhetene i Hedalen i en mannsalder.
Museet fikk nylig den store samlingen etter Einar Rustebakke. Arbeidet med å digitalisere dette blir snart påbegynt.
Museet ønsker hjelp av publikum til å identifisere personer og steder. Jo mer info om bildene, jo mer verdifulle er de. Nederst på hvert bildeoppslag er det et kommentarfelt der alle kan bidra. Vi ble oppfordra til å bruke dette. Eksempel:
https://digitaltmuseum.no/021016943292/ei-gruppe-elevar-ved-hedalen-skole-ildjarnstad
Dette tror jeg neppe er Ildjarnstad skole, men hvor er det?
Så langt bilder.
Nasjonalbibliotekets kjempeprosjekt er digitalisering av bøker.
Her er pressemelding fra Nasjonalbiblioteket 1. februar 2018:
ALLE NORSKE BØKER TIL OG MED ÅR 2000 FRITT PÅ NETTET
Som fyrste land i verda har Noreg digitalisert og lagt den nasjonale litteraturarven ut på nettet. Kring 250.000 bøker gjevne ut i Noreg til og med år 2000 kan no lesast fritt på www.bokhylla.no av heile befolkninga.
– Eg meiner at litteratur og kunnskap skal vera tilgjengeleg for alle. Brei og enkel tilgang til litteratur på norsk er viktig for danning, demokratisk deltaking, utvikling av språkkjensle og identitet. Bokhylla.no gjev folk i Noreg ein unik tilgang til den nasjonale kulturarven vår, seier kulturminister Trine Skei Grande, som vitja Nasjonalbiblioteket torsdag 1. februar i samband med at bokhylla.no er fullført.
Det er det storstilte digitaliseringsprosjektet til Nasjonalbiblioteket og ein kollektiv avtale med rettshavarane gjennom Kopinor som har gjort bokhylla.no mogleg.
– Sidan 2006 har Nasjonalbiblioteket jobba målretta med å digitalisera samlinga. Takk vere den eineståande kompetansen som er bygd opp kring digitalisering i Mo i Rana, har vi nådd eit mål mange meinte var umogleg å gjennomføra, seier direktør Aslak Sira Myhre.
Fem år etter at Nasjonalbiblioteket og Kopinor inngjekk Bokhylla-avtalen, er han framleis eineståande i verda. Nasjonalbiblioteket og Kopinor vil i laupet av 2018 innleia samtalar om ei mogleg utviding av avtalen til å omfatta bøker gjevne ut seinare enn 2000.
Fakta:
Vi fikk demonstrert www.bokhylla.no.
Eksempel:
https://www.nb.no/items/fa0ced8d643f8172b992b489eccd8038?page=5&searchText=
Ettersom bind D av Gard og bygd i Sør-Aurdal for lengst er utsolgt, er det ekstra nyttig at den er tilgjengelig her. Søkefunksjonen gjør den langt mer brukervennlig enn papirutgava. En kan søke på hvilket som helst ord i teksten og komme rett til sida det er nevnt.
Her ligger også aviser.
Historielagets egen årbok, Sagn og Soge i Søndre Ourdahl, er ennå ikke digitalisert, men Nasjonalbiblioteket forsikrer at det vil komme!
Vi minner om Sør-Aurdal Historielags egen nettside: http://www.hedalen.no/historielaget/index.htm Her er det lenke til Valdresbiblioteka, http://www.valdresbiblioteka.no/samsoek.aspx, der du kan søke på både forfattere og emner i Sagn og Soge.
Historielaget ønsker seg flere medlemmer.
Medlemskap ordnes enkelt ved å betale 100 kr. for enkeltmedlem eller 150 kr. for familie til bankkonto nr. 6185.56.13238.
Velkommen som medlem i Sør-Aurdal Historielag!
6. september 2024 0
31. mars 2024 0