12. januar 2020 Anne Nyheter, Skole 0
Kristian Bergsund fikk forhåpentligvis en uforglemmelig dag på Akershus Festning fredag, da han mottok både den gjeve Sønstebyprisen OG Forsvarsmedaljen med laubærgren. Sønstebyprisen var annonsert og godt begrunnet på forhånd, mens sistnevnte pris kom som en gledelig overraskelse på alle.
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen var førstemann ut til å holde tale for Bergsund på vegne av regjeringen. Deretter talte styreleder Asbjørn Lysgård og leder i innstillingskomiteen Olav Dag Hauge. Alle berømmet Bergsund for hans omfattende informasjons- og holdningsarbeid gjennom 50 år. Ved hjelp av egne midler har han anskaffet et stort antall historiske gjenstander fra krigens dager som han vederlagsfritt har overført til Valdresmuseet og Bagn Bygdesamling. Han har holdt mange hundre foredrag for skoleelever og andre interesserte, og hatt undervisningsopplegg for Krigsskolen og andre avdelinger under Forsvaret, i mer enn 25 år. Med sitt store engasjement har han også vært primus motor for sammenkomster og minnemarkeringer med og for veteraner fra krigen og fra internasjonale operasjoner.
To busslaster med familie, venner fra politikken, fra Heimevernet, fra Røde Kors og andre samarbeidsorganisasjoner samt skoleelever fra Hedalen og SAUS var med nedover for å dele den store dagen med Kristian. Kristin Skogen Lund overrakte prisen sammen med Petter Ringen Johannessen fra innstillingskomiteen og styreleder Asbjørn Lysgård. Skogen Lund er trolig mest kjent som dyktig bedriftsleder, men hun er også medlem i innstillingskomiteen for Sønstebyprisen og datter av Sønstebys gode venn Olav Skogen, også en motstandsmann.
Kristian takket for prisen med stor ydmykhet. Han ble født etter krigen, men takker spesielt sin farfar og en gammel og god nabo, for sitt store engasjement for krigen. På grunn av helsa ble han ikke funnet skikket for militærtjeneste, men «kongens vrakstokk», Kristians egne ord, bet tennene sammen og fant andre måter å tjene forsvarssaken på. Her trakk han fram major Andreas Hauge som en viktig startfaktor for sitt formidlingsarbeid. Ellers fortalte han litt om en utstilling om Hjemmefrontens operasjoner i Vassfaret som er på gang. Han prøver imidlertid å trappe ned på arbeidsbyrden sin nå, og sa litt om det å overføre arbeidsoppgavene sine til andre.
Etter noen kulturinnslag, annonserte dagens programleder Jan Åge Fjørtoft at sjef for Forsvarsstaben viseadmiral Elisabeth Natvig og oberst Harald-David Meum ønsket ordet. De overrakte Forsvarsmedaljen med laurbærgren til Kristian, helt overraskende, men fantastisk gledelig, for alle. Begrunnelsen var i samme gate som for Sønstebyprisen.
Etter den flotte seansen i Fanehallen på Akershus, fikk skoleelever og gjester god mat og drikke, og dernest en interessant omvisning på Akershus. Historiestipendiat Petter Ringen Johannessen, også en dyktig formidler, fortalte levende om Sønstebys meritter. Elevene var litt småfrosne i den kalde Oslolufta, men syntes fortellingene var spennende, og de gleder seg til de kommer til krigskapitlet i historiepensumet.
Elevene satte seg på bussen hjem utpå ettermiddagen. Hovedpersonen og noen av hans gjester, samt et stort knippe gjester som Sønstebystiftelsen hadde invitert, fortsatte med bankett på kvelden. Derfra rapporterer Olav Kristian Huseby som var til stede, at det ble ytterligere taler og heder til Kristian. Mat og vin var, som forventet, av utsøkt klasse.
6. september 2024 0
31. mars 2024 0