Skoleåret er slutt, men vi bringer en liten skolesak likevel. Like før skolen gikk til ferie inviterte 9.klasse og Sør-Aurdal kommune ved Stig Solbrekken til elevbedriftsmesse og næringslivskveld på SAUS. Årets elevbedrifter presenterte seg og ressurspersoner fra lokalt næringsliv presenterte deretter sine yrker og ga ungdommen gode råd på veien.
På SAUS er arbeid med elevbedrifter lagt til våren i 9.klasse. Denne prosessen startet med kræsj-kurs på seinvinteren. Sonja Bordewich satte i gang en kreativ tankeprosess hos elevene og ga dem gode råd til oppstartsfasen. Nå, drøye tre måneder seinere, har elevene avsluttet sine bedrifter og legger fram sine ”rapporter” og regnskaper.
Bilder: Over: Fotogartnerne Marianne Bang Skjerpen og Anniken T. Lid vant prisen for beste elevbedrift gjennom året. Høyre: Jorunn Brattrud og Vårin Kløvstad spanderer smaksprøver til Anne Berit Lid og Anne Berit Bang.
Blant årets bedrifter finnes gjengangere av typen vaktmestertjenester og kakebakere. Andre grupper har tjent sine penger på å holde dansekurs, dyrke og selge sommerplanter, portrettfotografering, slush-salg og godis-produksjon. Alle bedriftene har tjent penger, ingen konkurser. Takket være startkapital fra kommunen. Fra presentasjonene registrerte vi at utfordringene har dreid seg om å beregne riktige priser, å få markedsført seg godt, å klare å gjøre skikkelig arbeid så kundene kunne bli fornøyde, og det å få samarbeidet internt til å fungere. De aller fleste var svært fornøyde med bedriftene sine og følte at de hadde fått med seg mye nyttig erfaring på veien.
Bedriftene stilte på hver sin stand der publikum kunne få oppsøke dem for mer orientering. Her gjaldt det å spille sine kort rett om man skulle kunne vinne publikumsprisen. Det skulle vise seg at Handymen, 4 driftige karer som har drevet ymse vaktmestertjenester, trakk det lengste strået her. Fagjuryen mente at Vallers Pass, Puss og Smuss hadde årets Beste presentasjon. De har jobbet med alt fra barnepass til bilvask. Elevkullets lærere kåret til slutt Årets bedrift der hele prosessen fra start til avvikling ble vurdert. Ut fra gitte kriterier vant Fotogartnerne denne siste gjeve prisen. Jentene har både drevet med sommerblomster og portrettfotografering.
Det var enighet før start om at all fortjeneste skulle tilfalle klassekassa med tanke på en avsluttende skoletur i 10.klasse. Det blir et betydelig innskudd på kontoen skulle vi tro.
På andre del av kvelden var elevene tilhørere da aktører fra ulike yrkesgrupper orienterte om lokale arbeidsmuligheter. Elling Fekjær fra Fekjær Psykiatriske Senter i Hedalen presenterte bedriften som en stor arbeidsplass med svært mange yrkesgrupper. Vemund Østgård fortalte at Østgård Anlegg og transport nå har 15 ansatte, deriblant lærlinger, og er i stadig vekst. Helsesektoren er enda mer i beit for folk, og sykepleierne Mette Tronsplass og Elin Nybråten ”solgte” yrket sitt. Læreryrket ble presentert, og Helen Austad fra velrenommerte Valdres Mathus vektla betydningen av at hver enkelt måtte finne ut hva han/hun var god på og hva de ville trives best med. Det er viktigere enn all verdens lang utdanning, mente Helen.
Det ble en lang og opplysende kveld i Glasshuset og elevene fikk mange gode tips og erfaringer med seg på veien. Forhåpentligvis sikter de seg inn mot lokalt arbeidsmarked på sikt.
6. september 2024 0
31. mars 2024 0