1814 og Grunnlova var det naturlige temaet da Bagn Bygdesamling inviterte til den tradisjonelle familiedagen og sesongåpningen på museet ved E-16.
Det strålende været utgjorde en flott ramme om arrangementet som var en fin miks av aktiviteter og utstillinger for de minste og faglig input for den eldre garde.
Inne i Stabel-bygningen kunne man bl.a. se en plakatutstilling om året 1814 gitt av Stortinget og en liten utstilling om ”vår” Eidsvollmann Hans Jacob Stabel. En minst like artig utstilling var Barnas grunnlov som barnehage-barna sto bak. Etter å ha vært gjennom den, vet vi bl.a. at i Sør-Aurdal skal barna ha lov til å lage papirfly, det er lov til å kjøre bil på duken, barna skal bestemme litt og ingen skal sitte fast i døra!
Mange aktiviteter denne dagen var også lagt opp for de minste. Sammen med Kirsten Langedrag kunne de tove egne ull-baller eller vaske klær på gammelmåten med balje og vaskebrett. Hos Herman Leite kunne de følge med når han skiftet ut bandjern med treband rundt melkebøtter og melkeringer. Ole Arne Øyhus’ mange lam skapte stor lykke og for noen unggutter var Gråtass i garasjen om mulig enda mer populær.
Fra talerstolen var det mye interessant å høre. Professor i historie, Tore Pryser, foredro om hvordan folk i Oppland oppfattet og deltok i grunnlovsarbeidet i 1814. Han nevnte bl.a. Pernille Knutsdatter Breden fra Otta, den eneste kvinne med politisk mening som er referert i kildene han har jobbet med. Da populære Kristian Fredrik var på sin rundreise i Norge for å sanke goodwill (han kom ikke til Valdres), fikk han klar beskjed fra Pernille at hun vurderte ham som en veik leder med tanke på krigsfaren.
Svein Thorsrud gav oss innblikk i livet til Hans Jacob Stabel, vår mann på Eidsvoll. Han var en svært driftig kar her hjemme, men gjorde lite av seg på Eidsvoll. Den eneste saken han ytret seg i, var i spørsmålet om hvem som skulle få være embetsmenn i Norge. Stabel mente at kun innfødte nordmenn skulle få ha embeter.
Siste foredrag i solskinnet fikk vi fra unge Ingvild Leite. Hun har skrevet masteroppgave i historie der hun bl.a. har gått grundig inn på den såkalte ”jødeparagrafen”. Hun satte den inn i det ideologiske bakteppet som rådet i Europa på den tida. Hun refererte Nicolai Wergeland som i sitt grunnlovsforslag skrev at israelittene som hadde hele jorda som sitt fedreland, kunne la oss få ha ”denne lille avkrok i fred”. De kunne komme til å ”forderve almuen”.
Foredrag, aktiviteter og utstillinger ble flettet sammen av flere musikalske bidrag fra Begnaljom, toradergruppe ledet av Stein Ivar Øvergård og Bagn og Begnadalen musikkorps. Det ble en strålende, variert historiedag som styreleder Gunhild Vegstein Leite og Valdresmusea kan være stolte av.
6. september 2024 0
31. mars 2024 0